Genialt!!! med Genikamparen Mia Liljeberg

Välkommen, jag är en av deltagarna i Genikampen 2015 och tänkte passa på att berätta lite hur det var att vara med och hur jag resonerar om saker och ting. Genialt eller inte?

Kan man träna sin hjärna? Yes, you can!

Publicerad 2015-09-10 15:15:00 i Genikampen, Inspiration,

Klart man kan!! Vi har alla olika förutsättningar från början, men vi kan träna och få bättre resultat om vi mäter mot oss själva. Jag fick själv erfara det för två år sedan. 

Jag har underproduktion av sköldkörtelhormon, hypotyreos, och tar Levaxin sedan år 2000. För 2 år sedan fick jag en riktig svacka och fick alla möjliga symptom. De smög sig på sakta och det var en gång när jag la på luren efter ett kundsamtal, och inte kunde läsa mina egna anteckningar som jag insåg att något inte stod rätt till. Jag tappade minnet, somnade i tid och otid, panikångest, ledvärk etc. Det var som att läsa en läkarbok och bara bocka av alla symptom. 
 
Det tog ett halvår att komma tillbaka till hyfsad nivå av skarptänkthet som jag var innan. Jag som försörjer mig som föreläsare och rådgivare fick så klart en riktig självförtroendekris då det var min kompetens jag sålde. Om jag hade sålt cyklar och blivit sjuk, så skulle ju cyklarna trots allt vara intakta trots min sjukdom. Dock att tappa minnet är ingen hit när det är innehållet i hjärnan man säljer och försörjer sig på. Det skapade massor av farhågor: skulle jag tappa tråden i föreläsningar? Skulle jag framstå som virrig gentemot kund? Kunde jag föra komplexa diskussioner?
 
Likväl som att vi tränar vår fysiska kropp och landar i mindfulness för själen, så behöver hjärnan sin återkommande träning. Korsord, Sudoku, spela instrument, prata flera språk, lösa problem, det finns många sätt att träna hjärnan. Jag använde Lumosity för att träna min hjärna och komma tillbaka i form. Då fick jag en bra baseline, var jag låg, och kunde kontinuerligt mäta mina framsteg. Jag hade tappat i alla delar: uppmärksamhet, minne, problemlösning, hastighet och det kändes bra att kunna komma tillbaka till någorlunda samma nivå jag kände att jag låg på innan sjukdomen.. 
 
Jag rekommenderar hjärnträning till alla möjliga personer. Några av de jag tipsat hittills är bland andra:
  1. En idrottstjärna som hade en stor ny utmanande satsning på gång som krävde uppmärksamhet på topp. 
  2. Äldre personer som känner att de börjar bli långsammare i tanken och med det en rädsla för ålderdomen. 
  3. Ungdomar som behöver självförtroende inför mattelektionerna i skolan. 
  4. Ungdomar som övningskör och behöver öva upp sin uppmärksamhet.
 
 
Här är en intressant länk till olika träningsprogram.
 Fotograf Maria Berg
Såklart så passade jag på att öva upp mig igen när det var dags för Genikampen, och det var några andra deltagare som också började använda Lumosity medan vi var där. (Nej, jag får ingen provision från Lumosity utan gillar att dela med mig av det som fungerar. Kanske kan det hjälpa någon annan människa. Sharing is caring. Vem vill du tipsa och hjälpa?). Med Lumosity så kan du se hur du ligger till jämfört med andra i din åldersgrupp och även jämföra dig mot andra åldersgrupper. Andra mobilappar som vi också använde på kvällarna var Razzle och Quizkampen.
 
Vad gör du för att träna hjärnan?
 

Liknande inlägg

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mia Liljeberg

Jag är en av de tolv deltagarna i Genikampen 2015 och här kommer jag dela med mig av tankar, resonemang och händelser. Jag är 42-årig föreläsare och författare som bor i Stockholm med min familj. Vi älskar att resa och jag har haft förmånen att arbeta och bo i alla (bebodda) världsdelar vilket gett mig insikter och erfarenheter om hur vi människor kommunicerar och vilka utmaningar som uppstår med kulturkrockar, språkförbistringar etc. Jag började min karriär som ingenjör inom industriell ekonomi och har de senaste 18 åren fokuserat på kommunikation och ledarskap. https://www.facebook.com/mialiljebergs

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela